Het Sinterklaasfeest

Het Sinterklaasfeest

Lang voor 6 december maakt Nederland zich op voor het Sinterklaasfeest. Midden november komt de stoomboot uit Spanje aan met de Sint, zijn trouwe schimmel en zijn Zwarte Pieten. Tienduizenden volwassenen en kinderen staan hem op te wachten.

De intocht van Sinterklaas wordt live uitgezonden op de televisie. De etalages van bijna alle winkels zijn versierd met Sinterklaaslekkernijen en cadeautjes. Kinderen zetten voor het slapen gaan hun schoen bij de verwarming en zingen liedjes voor de Sint. Zing ook eens een Sinterklaasliedje en maak wat heerlijk Sinterklaas snoepgoed.

Sinterklaas wordt gevierd op 5 december, de vooravond van de verjaardag van de Goedheiligman. Oorspronkelijk, tot aan het begin van de twintigste eeuw, was het een feest voor kinderen, maar het werd steeds meer een gezellig avondje voor de hele familie. Een grote mand vol cadeautjes wordt onder het genot van warme chocolademelk, pepernoten en borstplaat uitgepakt
Surprises
Lang voor Sinterklaasavond trekken de volwassenen van een gezin, of een groep vrienden, elkaars naam. De bedoeling is om een aantal cadeautjes te geven aan degene die je ‘getrokken’ hebt. Kleine presentjes worden verpakt als ‘surprises’. Bij elk cadeautje zit een gedichtje dat een eigenaardigheid van de ontvanger op de hak neemt.

Sinterklaasavond is een van de gezelligste avonden van het jaar; je bent samen met je familie en/of vrienden, je kunt maar niet van de lekkernijen afblijven en je lacht wat af om de gekke surprises die uitgepakt en rijmpjes die voorgelezen worden.

En wie is Santa Claus dan?

In de 17de eeuw vestigden vele Nederlanders zich in de Nieuwe Wereld. Eén van de gebruiken die zij hier introduceerden was het Sinterklaasfeest.
Later smolt de persoonlijkheid van deze bisschop samen met die van de dikbuikige en vrolijke Kerstman die uit Engeland ‘overwaaide’ en wiens feest in dezelfde maand gevierd wordt. Sinds die langvervlogen jaren, en geholpen door andere etnische invloeden, heeft de Amerikaanse Santa Claus zich ontwikkeld tot een heel eigen persoonlijkheid die buiten de Kersttijd op de Noordpool woont en rondreist met een slee die door rendieren getrokken wordt.

Het enige dat nog over is van zijn Nederlandse afkomst is zijn naam:
‘Santa Claus’ is een verbastering van ‘Sinterklaas’.

Laat een reactie achter